Back

81 RAKYAT MALAYSIA YANG DIREPATRIASI DARI ITALI SELAMAT TIBA DI MALAYSIA

81 RAKYAT MALAYSIA YANG DIREPATRIASI DARI ITALI SELAMAT TIBA DI MALAYSIA

 

Seramai 81 rakyat Malaysia dan tanggungan mereka yang direpatriasi dari Itali telah selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada hari ini, 26 Mac 2020 jam 10:00 pagi. Jumlah ini turut merangkumi seramai 34 orang pelajar dan lapan (8) orang pegawai Kedutaan Besar Malaysia di Rome dan Holy See serta ahli keluarga mereka.

Kesemua mereka telah dibawa pulang dengan menaiki sebuah pesawat sewaan khas Air Asia yang turut membawa seramai tujuh belas (17) orang kru pesawat dan tujuh (7) orang penjawat awam iaitu seorang (1) daripada Kementerian Luar Negeri, seorang (1) daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan lima (5) orang daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Setibanya di Malaysia, kesemua mereka akan menjalani proses kuarantin di Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT) selama 14 hari sebagaimana yang ditetapkan oleh KKM.

Misi repatriasi ini adalah hasil kerjasama rapat di antara Kementerian Luar Negeri, NADMA, KKM, Kedutaan Besar Malaysia di Rome dan Holy See serta agensi-agensi lain yang berkaitan.

Di kesempatan ini, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pihak NADMA, KKM, Kedutaan Besar Malaysia di Rome dan Holy See serta agensi-agensi lain yang telah memberikan kerjasama yang amat yang baik dalam menjayakan misi ini.

 

YB DATO’ KAMARUDIN JAFFAR
TIMBALAN MENTERI LUAR NEGERI 
PENGERUSI PASUKAN PETUGAS COVID-19 KEMENTERIAN LUAR NEGERI 

PUTRAJAYA
26 Mac 2020