Back

KEPULANGAN 15 ORANG RAKYAT MALAYSIA DARI IRAQ

KEPULANGAN 15 ORANG RAKYAT MALAYSIA DARI IRAQ 

Kementerian Luar Negeri memaklumkan seramai 15 orang rakyat Malaysia yang bekerja di Iraq telah selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada hari ini, sekitar jam 9:35 pagi. Kepulangan mereka melalui penerbangan komersial Iraqi Airways IA 455 dari Baghdad ke Kuala Lumpur telah dibiayai secara persendirian. 

Dalam perkara ini, Kedutaan Besar Malaysia di Jordan telah memudahcarakan urusan kepulangan rakyat Malaysia dengan kerjasama Kementerian Luar Negeri Iraq sehingga mereka selamat kembali ke tanah air. Kesemua rakyat Malaysia ini akan menjalani proses saringan kesihatan di KLIA serta perlu menjalani proses kuarantin selama 14 hari sebagaimana yang telah ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia. 

Kementerian Luar Negeri melalui Perwakilan-Perwakilan Malaysia di seberang laut akan terus berusaha memastikan kebajikan rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara terpelihara dan akan mengambil tindakan sewajarnya untuk membolehkan mereka kembali ke tanah air dengan selamat. Saya menasihatkan agar rakyat Malaysia yang masih terkesan dengan pandemik COVID-19 di luar negara untuk terus tabah dan kekal bertenang dalam menghadapi situasi ini. 

 

DATO’ KAMARUDIN JAFFAR 
TIMBALAN MENTERI LUAR NEGERI 
PENGERUSI PASUKAN PETUGAS COVID-19 KEMENTERIAN LUAR NEGERI 

 
PUTRAJAYA
12 April 2020