Back

PERKEMBANGAN TERKINI BERKAITAN RAKYAT MALAYSIA YANG TERKANDAS DI LUAR NEGARA BERIKUTAN PENULARAN PANDEMIK COVID-19

PERKEMBANGAN TERKINI BERKAITAN RAKYAT MALAYSIA YANG TERKANDAS DI LUAR NEGARA BERIKUTAN PENULARAN PANDEMIK COVID-19

 

A. KEPULANGAN RAKYAT MALAYSIA DARI INDIA KE MALAYSIA

Kementerian Luar Negeri (Wisma Putra) ingin memaklumkan bahawa seramai 558 orang rakyat Malaysia telah selamat tiba di Malaysia dari Chennai dan Tiruchirappalli (Trichy) dengan tiga (3) buah pesawat sewa khas Air Asia.

Seramai 186 orang rakyat Malaysia tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2) dari Chennai pada jam 5:50 pagi melalui penerbangan AK-013. Manakala, 372 orang lagi tiba dari Trichy melalui penerbangan AK-22 dan AK-28 masing-masing pada jam 5:00 pagi dan 6:40 pagi.

Penerbangan ketiga-tiga pesawat Air Asia yang membawa pulang rakyat Malaysia tersebut dibiayai sepenuhnya oleh Parti Kongres India Malaysia (MIC). Wisma Putra merakamkan ucapan terima kasih atas bantuan, kerjasama dan keprihatinan MIC dalam membantu usaha Kerajaan membawa pulang rakyat Malaysia yang terkandas di India. Setakat ini, MIC telah membantu pihak Kerajaan membawa 1,119 orang rakyat Malaysia yang terkandas di India, termasuk 3 orang bayi.

Kesemua rakyat Malaysia yang dibawa pulang ini perlu menjalani proses kuarantin secara sukarela (self-quarantine) selama 14 hari sebagaimana yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sehingga 25 Mac 2020, seramai 1,679 orang rakyat Malaysia masih terkandas di India. Kementerian Luar Negeri akan terus giat berusaha untuk memastikan rakyat Malaysia yang masih terkandas di India dapat kembali ke tanah air dengan segera.

 

B. KEPULANGAN RAKYAT MALAYSIA DARI KEMBOJA

Saya ingin memaklumkan, hasil kerjasama erat Wisma Putra dengan Kerajaan Kemboja, rakyat Malaysia dan Kemboja yang terkandas di kedua-dua negara akan dapat pulang ke negara masing-masing hari ini.

Bagi rakyat Malaysia yang terkandas di Kemboja, seramai 109 orang akan pulang dan dijangka tiba di tanah air pada jam 9:00 malam ini dengan pesawat MH763 milik Malaysia Airlines (MAS).

Manakala, bagi rakyat Kemboja yang terkandas di Malaysia, seramai 6 orang akan pulang dan dijangka tiba di Kemboja pada jam 5:30 petang ini dengan pesawat MH762 milik MAS.

Bagi pihak Kerajaan Malaysia, saya berterima kasih kepada Kerajaan Kemboja kerana sentiasa memberi komitmen serta berganding bahu dengan Malaysia demi memastikan urusan kepulangan rakyat Malaysia dan Kemboja yang terkandas ini dipermudahkan. Saya juga berterima kasih kepada Syarikat T7 Global Berhad kerana sudi menanggung kos penerbangan pulang ini sebagai Corporate Social Responsibility (CSR) kepada negara.

 

YB DATO’ KAMARUDIN JAFFAR
TIMBALAN MENTERI LUAR NEGERI 
PENGERUSI PASUKAN PETUGAS COVID-19 KEMENTERIAN LUAR NEGERI 

 

PUTRAJAYA
25 Mac 2020