Back

RAKYAT MALAYSIA DARI IRAN DAN INDIA SELAMAT TIBA KE TANAH AIR

RAKYAT MALAYSIA DARI IRAN DAN INDIA SELAMAT TIBA KE TANAH AIR

Kementerian Luar Negeri ingin memaklumkan bahawa misi repatriasi melibatkan seramai 55 orang daripada Iran telah selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2) jam 6:33 pagi tadi. Bilangan ini terdiri daripada 46 orang rakyat Malaysia dan tanggungan mereka, lapan (8) orang rakyat Singapura dan seorang (1) rakyat Indonesia. Mereka akan menjalani kuarantin selama 14 hari di Institut Latihan Awam yang telah ditetapkan.

Kementerian juga ingin memaklumkan bahawa seramai 372 rakyat Malaysia dari Chennai dan Tiruchirappalli (Trichy), India telah selamat tiba di tanah air pada 22 Mac 2020. Mereka dibawa pulang dengan dua (2) buah pesawat Air Asia yang disewa khas dengan dibiayai sepenuhnya oleh Malaysian Indian Congress (MIC).

Pesawat daripada Chennai yang membawa 186 orang penumpang selamat tiba di KLIA 2 pada jam 4.10 pagi. Manakala, satu lagi pesawat daripada Trichy yang juga membawa 186 orang penumpang tiba di KLIA 2 pada jam 6:48 pagi. Kesemua rakyat Malaysia terbabit sedang menjalani proses kuarantin secara sukarela (self-quarantine) selama 14 hari seperti yang telah ditetapkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

Empat (4) buah pesawat Air Asia dan dua (2) buah pesawat Malaysia Airlines (MAS) masih lagi menunggu kelulusan pendaratan dari Kerajaan India bagi membawa pulang rakyat Malaysia yang masih terkandas di India. Kementerian Luar Negeri akan terus berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan kelulusan pendaratan bagi membolehkan mereka dibawa pulang dengan kadar segera. Setakat jam 12:00 tengahari 22 Mac 2020, seramai 1,323 orang rakyat Malaysia masih lagi terkandas di India.

Kementerian juga merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Kerajaan India di atas bantuan dan kerjasama yang telah diberikan bagi membolehkan rakyat Malaysia tersebut kembali ke tanah air.

 

YB DATO’ KAMARUDIN JAFFAR
TIMBALAN MENTERI LUAR NEGERI 
PENGERUSI PASUKAN PETUGAS COVID-19 KEMENTERIAN LUAR NEGERI


PUTRAJAYA
22 Mac 2020